The Fun They Had-Class 9 English Solutions

1. Answer these questions in a few words or a couple of sentence each.(এই প্ৰশ্নবোৰৰ উত্তৰ কেইটামান শব্দ বা দুটামান বাক্যৰে দিয়া )

1.How old are Margie and Tommy? ( মাৰ্গী আৰু টমিৰ বয়স কিমান? )

Answer: Margie is eleven years old while Tommy is thirteen .(মাৰ্গীৰ বয়স এঘাৰ বছৰ হোৱাৰ বিপৰীতে টমীৰ বয়স তেৰ বছৰ ৷ )

2. what did Margie write in her diary ?(মাৰ্গীয়ে ডায়েৰীত কি লিখিছিল ?)

Answer: In her diary Margie wrote that “Tommy had found a real Book”.

3.Had Margie ever seen a book before? (মাৰ্গীয়ে আগতে কেতিয়াবা কিতাপ দেখিছিল নেকি?

Answer: No,Margie had never laid eyes on a real book before.

4.What things about the book did she find strange?(কিতাপখনৰ কি কি কথা তাই অদ্ভুত পাইছিল?)

Answer:-Margie found two things strange about the book.Firstly,the words stood still on the pages instead of moving ,as they did on a screen and secondly ,what they turned back to the page before ,it always had the same words on it that it had the first time they read it.

5.What do you think a telebook is? (টেলিবুক কি বুলি ভাবে?)

Answer: A telebook is a digitalized book that can be read on the television or computer screen.

6.Where was Margie’s school? Did she have any Classmate ?(মাৰ্গীৰ স্কুল ক’ত আছিল? তাইৰ কোনো Classmate আছিল নেকি ?

Answer: Margie school was in her home itself,right next to her bedroom.

No, Margie did not have any classmates.

7.What subject did Margie and Tommy learn? ( মাৰ্গী আৰু টমীয়ে কি বিষয় শিকিছিল? )

Answer: Margie and Tommy learned History ,Arithmetic,Geography,English.

II. Answer the following questions with reference to the story. তলত দিয়া প্ৰশ্নবোৰৰ উত্তৰ দিয়ক।

1.”I wouldn’t throw it away.”

(i) who says these words? (কোনে এই উক্তিটো ব্যক্ত কৰিছে ?)

Answer: Tommy said these words.

(ii) who does ‘it’ refers to ? (ইয়াত “it” মানে কি বুজাইছে ?)

Answer: ‘it’ refers to Tommy’s television screen.

(iii) what is it being compared with by the speaker? ( বক্তাৰ দ্বাৰা ইয়াত ‘it’ ক কিহৰ সৈতে তুলনা কৰিছে ?)

Answer: Tommy compares the television screen with it millions of e-books to the paper book he held in his hand .

2.”Sure they had a teacher ,But it was not a regular teacher. It was a man.”

(i) who does ‘they’ refer to? (‘They’- ৰে কি নিৰ্দেশ কৰা হৈছে ? )

Answer: ‘They’ refers to the children of our present time,who go to schools and are taught by humans teachers.

(ii)What does ‘regular’ mean here? (ইয়াত ‘ regular’ -ৰ দ্বাৰা কি বুজোৱা হৈছে ? )

Answer: ‘Regular’ is a reference to the common mechanical teacher who the children , Tommy and Margie were very used to,having seen and being taught by them regularly.

(iii) What is it contrasted with? ( ইয়াত ‘it’ ক কিহৰ সৈতে তুলনা কৰা হৈছে ? )

Answer: “it’ i.e the human teacher of today is contrasted with the mechanical robotic teachers that are the order of the day during Tommy and Margie’s time in the year.

III. Answer each of these questions in a short paragraph.(about 30 words)

1.What kind of teachers did Margie and Tommy have ? ( মাৰ্গী আৰু টমীৰ কেনেধৰণৰ শিক্ষক আছিল ?)

Answer: Tommy and Margie had mechanical teachers that were programmed specifically according to their mental capabilities.They had screens that displayed lessons and questions , and slot for students to insert their homework in.

2.Why did Margie’s mother send for the country Inspector? ( মাৰ্জিৰ মাকে কিয় “Country Inspector” মাতি পঠিয়াইছিল?

Answer: Margie’s mechanical teacher had been giving her test after test in geography and she had been performing poorly in them.This led Margie’s mother to send for the Country Inspector so he could check the reason.

3.What did he do ? (কি কৰিলে সি ?)

Answer:The country inspector smiled at Margie and gave her an apple .Then using his book of tools , he took Margie’s teacher apart, adjusted the settings for the geography sector , and put him together again.

4.Why was Margie doing badly in geography ? What did the Country inspector do to her help? (মাৰ্গীয়ে ভূগোলত কিয় বেয়া প্ৰদৰ্শন কৰিছিল ? ‘কাউণ্টী ইন্সপেক্টৰে’ তাইক সহায় কৰাৰ বাবে কি কৰিছিল ।)

Answer: The geography sector of her teacher was programmed faster and to more advanced settings than Margie could comprehend .So he kept giving her tough tests.As a result she failed to keep up and did badly in geography.

The country inspector corrected the programming and set the pace of the geography section to a level more suitable for Margie’s age.

5.What had once happened to Tommy’s teacher? ( টমীৰ শিক্ষকৰ এবাৰ কি হৈছিল ?)

Answer: Tommy’s teacher had once suffered from some kind of possible programming error and the entire history section had blanked out .So the mechanical teacher was taken away for a whole month and repairs were made on him.

6.Did Margie have regular days and hours for school? so why? (মাৰ্গীৰ বিদ্যালয়ৰ বাবে নিয়মীয়াকৈ সময় নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছিলেনে ? যদি এনে কৰা হৈছিল তেন্তে ইয়াৰ কাৰণ কি আছিল ? )

Answer: Yes, Margie had regular days and hours for school because her believed that little girl like Margie learnt better if they studied at regular hours .

7.How does Tommy describe his old kind of school?(টমীৰ পুৰণি ধৰণৰ বিদ্যালয় কেনেদৰে বৰ্ণনা কৰিছিল ? )

Answer: Tommy describe old kind of school as one existing centuries ago where children from different houses got together in a building called school to be taught by a man who gave them homework and asked questions .For Margie and Tommy this was different from what they were used to and they find it very strange .

8.How does Tommy describe the old kind of teachers? (সি পুৰণি ধৰণৰ শিক্ষকক কেনেদৰে বৰ্ণনা কৰিছিল ?)

Answer: Tommy describes the old kind of teachers as not regular teachers for him a regular teacher was a mechanical robot. He thus finds it abnormal that the old teachers were humans .He explain to Margie that they were men who taught the boys and girls, asked questions and also gave homework.

IV.Answer each of these questions in two or three paragraphs.

1.What are main features of the mechanical teachers and the schoolrooms that Margie and Tommy have in story ?

Answer: The Main Features of the mechanical teachers and schoolrooms that Margie and Tommy have in the story are

firstly , the schoolrooms were not actual schools unlike in the present day but just a room in the house which was meant for the purpose of study only.Secondly ,each child studied separately in his /her own home and each had his/her own personal teacher .Thirdly,The teachers were not humans but rather robots who were adjusted specifically to meet the intellectual needs of the child.And lastly ,The mechanical teachers both taught and evaluated their student’s performance.

2.What did Margie hate school? Why did she think the old kind of school must have been fun?

Answer:Margie hated school because like most children she though it was worthless and studying was of no use to her.she didn’t like studying or having to do homework on a regular basis .Moreover of late ,her teacher had been testing her geography knowledge everyday and she had been securing very poor grades .This mad Margie hate school all the more.

Margie thought that the schools of the past were fun because being taught by a man seemed more fun than her own mechanical teacher Moreover Tommy had told her that in the old kind of school children from different houses got together in a building called the ‘school’ to study. This seemed like a fascinating idea to her ,especially the probability of playing with those other children sitting together in the classroom, learning the same together and more importantly , having someone to share the burden of homework .The thought of getting to spend the whole day with other children made Margie contemplate that the old kind of school must have been fun.

3.Do you agree with Margie that school today are more fun than the school in the story? Give Reasons for your answer.

Answer: Yes , I agree with Margie . School today are more fun than the school in the story because unlike Margie who studies in a room of her house itself , we get to travel everyday as we come to school .Also unlike the schools in the story because unlike Margie who studies in a room of her house itself , we get to travel everyday as we come to school .Also unlike the schools in the story,our present day school give us an opportunity to take apart in various extracurricular activities and do different things .We get to play games visit the library ,take part in competitions ,act in various school play etc. Moreover we also get to meet other children and make lots of friends and most importantly ,I believe a mechanical teacher can never replace a human one , because it will lack of love ,understanding ,compassion and overall human touch that is displayed by our teachers of the present day.

Thinking about language

I.Adverbs.

Read the sentence take from the story:

they had once taken Tommy’s teacher away for nearly a month because the history sector had blanked out completely .

The word complete is adjective .which you add—ly to it , it becomes an adverb.

1.Find the sentences in the lesson which have the adverbs given in the box below

awfully sorrowfully completely loftily
carefully differently quickly nonchalantly

Answer:

  • They turned the pages , which were yellow crinkly and it was awfully funny to read words that stood still instead of moving they were supposed to on a screen , you know .
  • the mechanical teacher had been giving her test after test in geography and she had been doing worse until her mother had shaken her sorrowfully and sent for the country inspector.
  • They had once taken Tommy’s teacher away for nearly a month because the history sector had blanked out completely .
  • He added loftily ,pronouncing the words carefully ,centuries ago.
  • But my mother says a teacher has to be adjusted to fit the mind of each boy and girl it takes and that each kid has to be taught differently.
  • “I did not say I did not like it ” Margie said quickly .”May be “, he said nonchalantly

2. Now use these adverbs to fill in the blanks in the sentence below .

(i) The report must be read ______________ so that performance can be improved .

Answer: The report must be read carefully so that performance can be improved .

(ii) At the interview ,Sammer answered our questions ___________________ shrugging his shoulders .

Answer:At the interview ,Sammer answered our questions nonchalantly shrugging his shoulders .

(iii) We all behave ________ when we are tired or hungry

Answer: We all behave differently when we are tired or hungry.

(iv) The teacher shook her head ________ when Ravi lied to her.

Answer: The teacher shook her head sorrowfully when Ravi lied to her.

(V) I _______________ forgot about it .

Answer: I completely forgot about it .

(VI) When I complimented Revathi on her success , she just smiled _________ and turned away .

Answer: When I complimented Revathi on her success , she just smiled loftily and turned away .

(vii) the President of the company is ______ busy and will not be able to meet you.

Answer: The President of the company is awfully busy and will not be able to meet you.

(viii) I finished my wok_______ so that I could go out to play .

Answer: I finished my work quickly so that I could go out to play .

3. Make adverbs from these adjectives .

(i)angry______ (ii) happy _________

(iii) merry _______ (iv) sleepy_______

(v) easy _________ (vi) noisy _______

(vii) tidy _________ ( viii) gloomy ______

Answer:

(i) angry —- angrily (ii) happy —– happily

(iii) merry —– merrily (iv) sleepy —- sleepily

(v) easy ——- easily ( vi) noisy —— noisily

(vii) tidy—- tidily (viii) gloomy —–gloomily

II.

Complete the following conditional sentences sentences. Use the correct form of the verb.

  1. If I don’t go to Anu’s party tonight ,_________
  2. If you don’t telephone the hotel to order food,______
  3. Unless you promise to write back , I ________
  4. If she doesn’t play any games,________
  5. Unless that little bird flies away quickly, the cat ________

Answer:

1.If I don’t go to Anu’s party tonight ,she will feel bad
2.If you don’t telephone the hotel to order food,we will have to go bed hungry
3.Unless you promise to write back , I will keep pestering you.
4.If she doesn’t play any games, she will miss out being with her friends.
5.Unless that little bird flies away quickly, the cat will catch it .

Writing

A new revised volume of Issac Asimov’s short stories has just been released . Order one set . Write a letter to the publisher, Mind frame Private limited , 1632 Asaf Ali Road , New Delhi , requesting that a sent to be you by Value Payable Post (VPP) and giving your address your address . your letter will have the following parts:-

  1. Address of the sender and receiver
  2. The salutation
  3. The body of the letter
  4. The closing phrases and signature .

From

XXXX

Guwahati-1

Date:-20 August,2022

To,

The Publisher

Mind frame Private Limited

New Delhi

Dear Sir,

It has come to my knowledge that a newly revised volume of Issac Asimov’s short stories has recently been released .I would like to place an order for one complete set of Issac complete set of Issac Asimov’s revised volume of short stories . Kindly arrange to send the same by VPP to my address given on the head.

Thanking you

Yours sincerely,

XXXX

Total Views: 190 ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *