IMPORTANT MCQ ON ASSAM HISTORY FOR APSC Exam

1.Moamoriya rebellion started during the reign of which Ahom King?

মোৱামোৰীয়া বিদ্ৰোহ কোন আহোম ৰজাৰ ৰাজত্বকালত আৰম্ভ হৈছিল?

A.Gaurinath Sigha
B.Lakshmi Sigha
C.Rajeswar Sigha
D.Kamaleswar Sigha
Answer:-B.Lakshmi Sigha

2.what is the Name the Ahom princess who was married to Aurangzeb son?

ঔৰংজেৱ পুত্ৰৰ লগত বিয়া হোৱা আহোম ৰাজকুমাৰীৰ নাম কি?
A.Pakhori Gabhoru
B.Mula Gabharu
C.Ramani Gabharu
D.Aakori Gabharu
Ans – C.Ramani Gabharu

3.Which of the following Ahom ruler was known as Burha Raja?

তলৰ কোনজন আহোম শাসক বুঢ়া ৰাজা নামেৰে পৰিচিত আছিল?
A.Sutamla
B.Susengpha
C.Sutyinphas
D.Suklengmung
Ans – B.Susengpha

4.Which of the following Ahom ruler constructed Ranghor?

তলৰ কোনজন আহোম শাসকে ৰংঘৰ নিৰ্মাণ কৰিছিল?
A.Siva Singha
B.RudraSingha
C.Pramatta Sigha
D.Gaurinath Singha
Ans – C.Pramatta Sigha

5.Which of the following ruler created the office of Sadiya khuwa Gohain?

তলৰ কোনজন শাসকে শদিয়া খোৱা গোহাঁই:ৰ পদ সৃষ্টি কৰিছিল?
A.Rudrasingha
B.Suhungmung
C.Susengpha
D.Suklengmung
Ans – B.Suhungmung

6.Which of the following ruler started the offices of Buragohain and Borgohain?

তলৰ কোনজন শাসকে বুঢ়াগোহাঁই আৰু বৰগোহাঁইৰ পদ সৃষ্টি কৰিছিল ?

A.Sukapha
B.Sutupha
C.Sudangpha
D.Suhungmung
Ans – A.Sukapha

7.The first notable revolt against British in 1828 was led by-

১৮২৮ চনত ব্ৰিটিছৰ বিৰুদ্ধে প্ৰথম উল্লেখযোগ্য বিদ্ৰোহৰ নেতৃত্বত-

A.Piyali Phukan
B.Gomdhar Kunwor
C.Maniram Dewan
D.None
Ans – B.Gomdhar Kunwor

8.During the reign of Pratap Singha,Paik system
was reformed by

প্ৰতাপ সিংহৰ দিনত,পাইক ব্যৱস্থা
দ্বাৰা সংস্কাৰ কৰা হৈছিল
A. Kritichandra Borbaruah
B. Mumai Tamuli Borbaruah
C. Aton Buragohain
D. Konseng Borpatra Gohain
Ans – B.Mumai Tamuli Borbaruah

9.Who is known as Bhaganiya Raja-

ভগনীয়া ৰজা” হিচাপে কাক জনা যায়?
A. Rudrasingha
B. Siva singha
C. Joydwaj Singha
D. Rajeswar Singha
Ans – C

10.When Mirjumla Invaded Assam-

মিৰজুমলাই অসম আক্ৰমণ কেতিয়া কৰিছিল?
A. 1592
B. 1638
C. 1662
D. 1678
Ans – C.1662

11.Name the writer who came with Mirjumla and explained about Assam-

মিৰজুমলাৰ লগত অসমলৈ অহা প্রখ্যাত ঐতিহাসিক নাম
A. Sihabuddin Talish
B. Mirja Beg
C. Ibon Hussain
D. Farah Kha
Ans – A. Sihabuddin Talish

12.During Saraighat Battle who was commander of Ahom and Mughal-

শৰাইঘাট যুদ্ধৰ সময়ত যি আহোম আৰু মোগলৰ সেনাপতি আছিল-
A. Lachit Borphukan,Mijumla
B. Lachit Borphukan,Ramsingha
C. Chakradwaj Singha,Mirjumla
D. Udayaditya Singha,Ramsingha
Ans – B.Lachit Borphukan,Ramsingha  ৰামসিংহৰ আৰু লাচিত বৰফুকন

13.Who was Ahom king and Mughal’s Sultan during Saraighat Battle

শৰাইঘাট যুদ্ধৰ সময়ত আহোম ৰজা আৰু মোগলৰ চুলতান কোন আছিল-

A. Aurangzeb and Udayaditya Singha
B. Aurangzeb and Chakradhwaj Singha
C. Shahjaan and Udayaditya Singha
D. Aurangzeb and Jaydhwaj Singha
Ans – A.Aurangzeb and Udayaditya Singha

14.Which of the following last Independent Ahom king?

তলৰ কোনজন শেষ স্বাধীন আহোম ৰজা?
A. Rudrasingha
B. Chandrakanta Singha
C. Gadadhar Singha
D. Kamaleswar Singha
Ans – B.Chandrakanta Singha

15.Name the title of Queen Phuleswari that was given by Siva
Singha-

শিৱ সিংহই দিয়া ৰাণী ফুলেশ্বৰী উপাধিৰ নাম –

A. Bor Rani
B. Bor Raja
C. Ahom Xamragri
D. Ahom Raani
Ans – B.Bor Raja

16.Lotakota Battle took place during the reign of

লতাকটা ৰণ বুলিলে আহোম স্বৰ্গদেউ দিনত  সংঘটিত হৈছিল
A. Rudra Singha
B. Siva Singha
C. Pramatta Singha
D. Rajeswar Singha
Ans – D.Rajeswar Singha

17.First Burmese invaded Assam in

মানৰ প্ৰথম অসম আক্ৰমণ 
A. 1815
B. 1817
C. 1819
D. 1821
Ans – B.1817

18.Treaty of Yandabo signed in the year-

ইয়াণ্ডাবু সন্ধি স্বাক্ষৰিত হৈছিল।

A.1822

B.1823

C.1825

D.1826

Answer: D.1826

19.Hastividyarnava composed during the reign of-

হস্তীবিদ্যাৰ্নৱ কাৰ ৰাজত্বকালত ৰচিত
A. Rudra Singha
B. Pramatta Singha
C. Siva Singha
D. Gadadhar Singha
Ans – C.Siva Singha

20.The first king of Khen Dynasty-

খেন বংশৰ প্ৰথম ৰজা-
a. Nilambar Khen
b. Niladhavaj Khen
c. Nitipal
d. Nitai
Ans – B. Niladhavaj Khen

Total Views: 168 ,

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *